frhxv
Tutorial : Header Background (like me)
Assalamualaikum,Ni hao. Atas permintaan,farah akan tunjukkan cara mcm mana nak buat effect pd header yg farah guna sekarang. Farah biasanya buat freebies guna gimp and photoscape jeh. Kalau photoshop farah tkde. GIMP dgn photoshop sama je kegunaannya.

1. Open gimp
2. File > New > Adjust size header

3. Pastikan background content tukar kpd background colour then tekan okay


4. Lepas tu click File > Open > Pilih gambar yg nak dijadikan sbg header


5. Lepas tu pilih warna for header *header ni bnyk memerlukan gmbr. hehe*


 6. Click rectangle select tool > buat sebesar mana awak nak > pilih warna yang lebih terang dr warna header

 
7. Crop gambar yang awak pilih tadi
8. Click scale tool > click pd gmbr yg nak di-crop td > adjust size > click scale *begitu juga dengan gambar yang lain*


9. Copy gambar yg sudah siap adjust size then paste dekat header yang kita buat tadi
10. Untuk shading keliling gambar click edit > stroke selection > make sure solid colour > adjust ketebalan warna keliling gambar tu > click stroke *gambar lain pun sama* > susun gambar tu atas kreativiti korang



11. Lepas tu, korg bole la letak tulisan ikut step mcm dekat bawah ni. Make sure Create New Layer terlebih dahulu.

12. File > Export 
13. Pilih folder mana yang awak nak simpan > pastikan dalam png > export *nanti akan ad keluar pop-up,awak tekan je export jangan ubah apa-2*


14. Done. Selamat mencuba ^^


[ 4 comments ]