frhxv
Tutorial : Header Bukan Transparent (GIMP)
Assalamualaikum and annyeong~ Okay,hari ni Far nak share tutor cara nak buat header bukan tranparent menggunakan GIMP. Act,this tutor ada orang request. Contoh macam di bawah,header ni Far tak update lagi dlm blog,so kalau korang rasa nak guna,silakan..Tapi komen lah.
 
>Example<


1. Open GIMP. Kalau takde download sini >GIMP<
2. File > open image yang korang nak dijadikan header.

 
3. Click select tool then korang buat lah line kat gambar tu *tak pandai nak terangkan* atas kretiviti masing-masing. Tengok gambar kat bawah ni lah,susah nak terangkan :3

4. Then,lepas korang selesai buat yang select tool,korang jangan tutup lagi gambar yg nak dijadikan header.
5. Korang tekan dekat file kat atas tu,then tekan new pastu korang buatlah ukuran untuk header korang. Kalau Far buat 890x300 then tekan ok. Korang pilih background colour lah,jangan tukar.

6. Pastu dia akan keluar macam kat bawah ni kan?    


7. Then,korang tekan bucket tool sebelum tu,korang pilih lah warna apa untuk buat header tu. Kalau Far buat warna ungu gelap *atas gambar* 

8. Okay background header dah siap. So,korang ingat tak gambar yang first tu? Korang copy gambar tu then paste dekat background tadi. 
9. Lepas paste tu,korang adjust lah kedudukan gambar tu nak letak kat mana.

10. Lepas siap adjust gambar tu,korang boleh lah nak buat design apa yang patut. Sebelum tu make sure korang create new layer dahulu.
11. Then, tadaa~!! dah siap buat tulisan.

12. Kalau nak buat design macam Far buat kat atas sekali,korang tekan paint brush je.. Kat situ dah ada jenis brush. Korang just pilih je.
13. Finally,cara untuk save header tu. Korang tekan dekat file then, kat bawah sikit ada export kan? Korang tekan tu patu korang save lah kat mana,tulis nama file untuk di-savekan. Tekan export je tak payah kisah pasal lain. xD

14. Done. Selamat mencuba ^_^ 

p/s : this tuto is official mine. Kalau nak buat sebagai tuto sendiri tolong creditkan saya. :>  


  
[ 0 comments ]

>Example<


1. Open GIMP. Kalau takde download sini >GIMP<
2. File > open image yang korang nak dijadikan header.

 
3. Click select tool then korang buat lah line kat gambar tu *tak pandai nak terangkan* atas kretiviti masing-masing. Tengok gambar kat bawah ni lah,susah nak terangkan :3

4. Then,lepas korang selesai buat yang select tool,korang jangan tutup lagi gambar yg nak dijadikan header.
5. Korang tekan dekat file kat atas tu,then tekan new pastu korang buatlah ukuran untuk header korang. Kalau Far buat 890x300 then tekan ok. Korang pilih background colour lah,jangan tukar.

6. Pastu dia akan keluar macam kat bawah ni kan?    


7. Then,korang tekan bucket tool sebelum tu,korang pilih lah warna apa untuk buat header tu. Kalau Far buat warna ungu gelap *atas gambar* 

8. Okay background header dah siap. So,korang ingat tak gambar yang first tu? Korang copy gambar tu then paste dekat background tadi. 
9. Lepas paste tu,korang adjust lah kedudukan gambar tu nak letak kat mana.

10. Lepas siap adjust gambar tu,korang boleh lah nak buat design apa yang patut. Sebelum tu make sure korang create new layer dahulu.
11. Then, tadaa~!! dah siap buat tulisan.

12. Kalau nak buat design macam Far buat kat atas sekali,korang tekan paint brush je.. Kat situ dah ada jenis brush. Korang just pilih je.
13. Finally,cara untuk save header tu. Korang tekan dekat file then, kat bawah sikit ada export kan? Korang tekan tu patu korang save lah kat mana,tulis nama file untuk di-savekan. Tekan export je tak payah kisah pasal lain. xD

14. Done. Selamat mencuba ^_^ 

p/s : this tuto is official mine. Kalau nak buat sebagai tuto sendiri tolong creditkan saya. :>  


  
{ 0 comments }